To Internet of Things μετατρέπει τις πόλεις μας σε έξυπνες. Οι δυνατότητες του Smart Home.


ΠΑΧΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ  24-4-2021

 

Ο όρος “Διαδίκτυο των Πραγμάτων” (Ιnternet of Things – IoT) διαδίδεται όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον πλανήτη. Όλο και περισσότεροι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων μαζί με τη τεχνολογία blockchain και την πρόοδο της τεχνητής νοημοσύνης, θα προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές στην καθημερινότητά μας. Η εκρηκτική ανάπτυξη αυτών των σύγχρονων τεχνολογιών τα τελευταία χρόνια, μας κάνει να υποθέτουμε ότι είναι πολύ πιθανό να ζούμε σε μια εποχή που ανθρωπότητα πραγματοποιεί ένα τεράστιο άλμα τεχνολογικής εξέλιξης και μια νέα αναδυόμενη πραγματικότητα βρίσκεται μπροστά μας.

 

Τί είναι το Ιnternet of Things (IoT);

O όρος “Internet of Things” επινοήθηκε από τον Κέβιν Άστον της Procter & Gamble, και αργότερα από το MIT's Auto-ID Center, το 1999. (Ashton, 2009) Χρησιμοποιείται  για να περιγράψει τη σύνδεση συσκευών και φυσικών αντικειμένων (Things) με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο.  Περιλαμβάνει ένα σύνολο αντικειμένων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στην καθημερινότητα και η σύνδεσή τους στο διαδίκτυο έχει ως στόχο τη δυνατότητα ελέγχου από τον άνθρωπο καθώς και τη μεταξύ τους αλληλεπίδραση. (Holler J., 2014) Το “Διαδίκτυο των Πραγμάτων” είναι ένα σύνολο ‘πραγμάτων’ ενσωματωμένα με ηλεκτρονικά, λογισμικά, αισθητήρες κλπ, τα οποία είναι συνδεδεμένα με τη χρήση του διαδικτύου για τη συλλογή και ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ τους. (Yang, et al., 2017) 

 

IοΤ εφαρμογές και έξυπνο σπίτι

Η ανάπτυξη του Ιnternet of Things θα μπορούσε να μετατρέψει τα σπίτια μας σε πιο έξυπνα στο άμεσο μέλλον, καθώς πρόκειται για τεχνολογία που ήδη χρησιμοποιείται για την έξυπνη διαχείριση των συστημάτων μιας κατοικίας. Ήδη εταιρίες κολοσσοί έχουν βγάλει εφαρμογές όπως το Amazon echo ή το Google Home που μας βοηθούν να φανταστούμε το έξυπνο σπίτι του μέλλοντος.  

 

Ασφάλεια

Στο έξυπνο αυτό σπίτι, η πόρτα  ανοίγει αυτόματα μόλις πλησιάσει ο ιδιοκτήτης του σπιτιού με αναγνώριση προσώπου. Όταν αναχωρεί,  κλείνει με ταυτόχρονη εντολή να κατέβουν τα παντζούρια, να ενεργοποιηθούν τα συστήματα ασφαλείας, κάμερες, αισθητήρες κίνησης, επιτρέποντας τον πλήρη έλεγχο και χειρισμό των συστημάτων εξ’ αποστάσεως  

 

Φωτισμός

Η λειτουργία του φωτισμού  διαχειρίζεται με τρόπο που να προσφέρει την άνεση με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενέργειας. Προσαρμόζεται αυτομάτως, αναλόγως την παρουσία ή όχι του ανθρώπου στο σπίτι ή σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο, από τις συνθήκες φυσικού φωτισμού, την ώρα της ημέρας, ή ακόμη και τις συνήθειες μας όπως για παράδειγμα να χαμηλώνει αυτόματα όταν γίνεται παρακολούθηση κάποιας ταινίας.

 

Θέρμανση - Ψύξη - Αερισμός

Η θερμοκρασία του χώρου, όπως και η ανανέωση του εσωτερικού αέρα καθώς και η συνεχής παρακολούθηση της ποιότητας του αυτορυθμίζεται πλήρως χωρίς καμία παρέμβαση του ανθρώπου λαμβάνοντας δεδομένα από διάφορους εσωτερικούς και εξωτερικούς αισθητήρες και έξυπνους θερμοστάτες. Η βελτιστοποίηση της λειτουργίας αυτών των συστημάτων, θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στην εξοικονόμηση ενέργειας στον οικιακό τομέα.

 

Έξυπνες συσκευές

Οι οικιακές συσκευές θα αναβαθμιστούν επίσης. Διάφορες εταιρίες σήμερα έχουν κατασκευάσει πλυντήρια, στεγνωτήρια, ακόμη και ψυγεία που μπορούν να ελεγχθούν από ψηφιακούς βοηθούς όπως η Alexa και το Google Assistant. Ακόμη υπάρχουν έξυπνες σκούπες ή οι καφετιέρες που ετοιμάζουν αυτόματα τον καφέ σας το πρωί δεν λείπουν από τις διαθέσιμες επιλογές

 

Έξυπνη ψυχαγωγία

Φυσικά οι έξυπνες εφαρμογές δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το ψυχαγωγικό κομμάτι. Έξυπνες τηλεοράσεις, συστήματα ήχου και φωτισμός συνυπάρχουν και πλέον με τη δυνατότητα φωνητικού ελέγχου συνδυάζονται σε μια ενιαία ψυχαγωγική εμπειρία με πολύ απλό χειρισμό, αρκεί μια φωνητική εντολή. 

Από το έξυπνο σπίτι σε ένα μοντέλο ευφυούς και βιώσιμου αστικού σχεδιασμού

 

Πως το IoT θα μετατρέψει τις πόλεις σε έξυπνες;

Όπως είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί, οι δυνατότητες που προκύπτουν για έξυπνη και βιώσιμη διαχείριση των κτιρίων και κατά συνέπεια και των πόλεων μοιάζουν απεριόριστες.  Μέσω της αλληλεπίδρασης των έξυπνων συσκευών με τα δίκτυα παροχής ενέργειας θα μπορούν να μεταφερθούν δεδομένα που όχι μόνο θα διαχειρίζονται τη διανομή και την κατανάλωση της ενέργειας, αλλά και την παραγωγή της.

Τα έξυπνα, πλήρως αυτοματοποιημένα σπίτια θα  μπορούν να μεταφέρουν δεδομένα για την ποσότητα ενέργειας που θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον, ώστε το δίκτυο να μπορεί να βελτιστοποιήσει την παραγωγή της. Γίνεται εύκολα λοιπόν αντιληπτό, ότι βαδίζουμε σε μια μεταμόρφωση των κλασικών δομών και δικτύων κοινής ωφέλειας σε ''έξυπνα δίκτυα'', που μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις των πόλεων, να συλλέξουν και να επεξεργαστούν μετρήσεις και δεδομένα, διαχειριστούν με αποδοτικότερο τρόπο τη διαχείριση και διανομή ενέργειας και να εξοικονομήσουν πόρους,  συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα των πόλεων αυτών.  (Ersue, Romascanu, Schoenwaelder, & Sehgal, 2014)  

Οι προεκτάσεις των ΙοΤ εφαρμογών είναι πραγματικά απεριόριστες, στις μεταφορές, στη διαχείριση αποβλήτων, στη γεωργία, στη δημόσια υγεία, στη φροντίδα των ηλικιωμένων  και σε πολλές ακόμη εφαρμογές. 

 

Έξυπνες πόλεις ανά τον κόσμο

 Παρίσι 

Η γαλλική εταιρία Vincent Callebaut Architectures ανέπτυξε μια πρόταση για πολλαπλά πολυώροφα με θετικό ενεργειακό ισοζύγιο (Positive Energy Buildings – BEPOS). Το σχέδιο αυτό εντάσσεται στο γενικότερο πλάνο του Παρισιού για το κλίμα και την ενέργεια και στοχεύει σε μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 75% έως το 2050. 

Λονδίνο 

Το 2014, στο Westminster, στο Λονδίνο αναπτύχθηκε ένα έξυπνο σύστημα parking, το SmartPark, το οποίο επιτρέπει τους οδηγούς να εντοπίσουν γρήγορα χώρους στάθμευσης και απαλλάσσει από την ανάγκη για χρονοβόρες αναζητήσεις για μια ελεύθερη θέση parking, με πολλαπλά οφέλη στην εξοικονόμηση χρόνου, καυσίμων και μείωση καυσαερίων. 

Κοπεγχάγη 

Η Κοπεγχάγη προσπαθεί να γίνει η πρώτη έξυπνη πόλη με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2025. Στo project EnergyLab Nordhavn προσπαθεί να δείξει ότι είναι εφικτό τα έξυπνα δίκτυα, η θερμική μαζί με την ηλεκτρική ενέργεια, τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια και οι ηλεκτρικές μεταφορές να ενσωματωθούν σε ένα ενεργειακό σύστημα. 

Νέα Υόρκη 

Στη Νέα Υόρκη δοκιμάζεται πιλοτικά ένα σύστημα σύνδεσης των οχημάτων με την ονομασία NYC Connected Vehicle Project με την ονομασία (CVP)σε ένα δίκτυο με σκοπό τον περιορισμό της κυκλοφοριακής συμφόρησης και των δυστυχημάτων. Η υποδομή CVP επικεντρώνεται πρωτίστως σε εφαρμογές ασφάλειας - στηριζόμενη σε επικοινωνία οχήματος προς όχημα, οχήματος προς υποδομή και υποδομών προς πεζούς. 

Σαν Φρανσίσκο 

Το Σαν Φρανσίσκο εφάρμοσε ένα πιλοτικό πρόγραμμα, το Smart Traffic Signals Pilot, το οποίο μελετά, τη χρήση σύνθετων ευφυών κυκλοφοριακών σημάτων για τη βελτίωση της ασφάλειας, τη μείωση των συγκρούσεων και την μείωση του χρόνου απόκρισης των οχημάτων έκτακτης ανάγκης.



ΑΡΧΙΚΗ ΝΕΑ ΑΡΘΡΑ To Internet of Things μετατρέπει τις πόλεις μας σε έξυπνες. Οι δυνατότητες του Smart Home.
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης