Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας;

  • Ανάμεσα στις σημερινές υπάρχουσες εφαρμοσμένες τεχνολογίες, αποτελεί την αποδοτικότερη μορφή παραγωγής ενέργειας για θέρμανση και ψύξη ενός χώρου. Το γεγονός αυτό την καθιστά την πλέον οικονομικότερη στη λειτουργία της εφαρμογή θέρμανσης και ψύξης. 
  • Επιτυγχάνει υψηλό βαθμό απόδοσης, αναλόγως φυσικά τον τύπο αντλίας, τις θερμοκρασιακές συνθήκες του περιβάλλοντος και το είδους του συστήματος θέρμανσης. Ένα συμβατικό σύστημα θέρμανσης έχει ένα βαθμό απόδοσης που προσεγγίζει με δυσκολία το 100% (85-95%), ενώ μια αντλία θερμότητας μπορεί άνετα να επιτύχει βαθμό απόδοσης 300% και περισσότερο (μέχρι και 600-700% σε κάποιες εφαρμογές. Η αυξημένη απόδοση της αντλίας οφείλεται στο γεγονός ότι μπορεί λόγω σχεδιασμού να απορροφήσει και να εκμεταλλευτεί θερμότητα από το περιβάλλον (ήλιος, αέρας, έδαφος και νερό).  
  • Οι αντλίες θερμότητας αποτελούν μια φιλικότερη λύση για το περιβάλλον. Αρχικά δεν παράγουν καθόλου ρύπους. Όσο για την επιβάρυνση στο περιβάλλον, από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, έχει υπολογιστεί ότι ένα διαμέρισμα 100 m2 για τη θέρμανσή του με χρήση πετρελαίου επιβαρύνει το περιβάλλον σε ετήσια βάση με 5.430 Kg CO2 και με χρήση φυσικού αερίου 4.140 Κg CO2. Το ίδιο διαμέρισμα για θέρμανση αντλία θερμότητας ρυπαίνει το περιβάλλον με 2.900 Kg CO2. (πηγή: «Ατομική θέρμανση κατοικιών, πόρισμα ομάδας επιστημόνων του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Τμήμα Κεντρικής Μακεδονίας).
  • Η εγκατάσταση μιας αντλίας θερμότητας εφόσον δεν παράγει ρύπους και δεν υπάρχει καύσιμο, δεν απαιτεί εγκατάσταση καπνοδόχων και δεξαμενών καυσίμων. 
  • Μια αντλία θερμότητας μπορεί να εγκατασταθεί σε νέα η παλιά κτίρια και μπορεί να συνδεθεί με υπάρχοντα συστήμα θέρμανσης, είτε αυτά είναι θερμαντικά σώματα, είτε κάποιο σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης και δροσισμού, καθώς και με Fan Coils για θέρμανση και ψύξη. Επίσης μπορεί να παράγει ζεστό νερό χρήσης.  
  • Μπορούν να συνδυαστούν με τον υφιστάμενο λέβητα πετρελαίου η αερίου ή με άλλες ανανεώσιμες πηγές, όπως ηλιακά συστήματα για υποστήριξη της θέρμανσης.ΑΡΧΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των αντλιών θερμότητας;
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης