Πόσοι τύποι αντλιών θερμότητας υπάρχουν;

Οι αντλίες θερμότητας διακρίνονται στις εξής κατηγορίες: 

 1. Ανάλογα με την λειτουργία τους διακρίνονται σε:
  α) Αέρος – αέρος, είναι οι αντλίες που διαθέτουν δυο εναλλάκτες θερμότητας αέρα / ψυκτικού, μεταφέροντας τη θερμότητα από τον αέρα του περιβάλλοντος στον αέρα ενός χώρου και αντίστροφα.
  β) Αντλίες αέρος – αέρος είναι τα γνωστά σε όλους μας κλιματιστικά μηχανήματα διαιρούμενου τύπου (split type). Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, το ένα στοιχείο (εναλλάκτης) βρίσκεται μέσα στο σπίτι μας και προσλαμβάνει ενέργεια το καλοκαίρι (αφαιρεί θερμότητα / ψύχει τον χώρο) , και ο άλλος εναλλάκτης ψυκτικού μέσου / αέρα, βρίσκεται έξω στο περιβάλλον και αποβάλλει θερμότητα έξω από το σπίτι μας. Η διαδικασία αντιστρέφεται το χειμώνα. Αέρος - νερού, είναι οι αντλίες που λειτουργούν με παρόμοιο τρόπο απλώς σε αυτήν την περίπτωση το ένα στοιχείο είναι εναλλάκτης ψυκτικού μέσου/νερού, με αποτέλεσμα να θερμαίνουν/ψύχουν νερό αντί για αέρα.
  γ) Νερού – νερού, είναι αντλίες που έχουν δυο εναλλάκτες νερού και το ψυκτικό μέσο μεταφέρει θερμότητα από τη μια μάζα νερού στην άλλη. Τέτοιες αντλίες είναι οι υδρόψυκτες αντλίες θερμότητας με πύργο ψύξης και οι αντλίες που χρησιμοποιούνται σε εγκαταστάσεις γεωθερμίας, όπου υπάρχει το πλεονέκτημα της υψηλότερης απόδοσης όλο το χρόνο ανεξαρτήτως εξωτερικών καιρικών συνθηκών 
 2. Ανάλογα με την λειτουργία τους διακρίνονται σε: Χαμηλών θερμοκρασιών Μεσαίων θερμοκρασιών Υψηλών θερμοκρασιών Οι αντλίες θερμότητας υψηλών θερμοκρασιών δεν έχουν τη δυνατότητα παραγωγής κρύου νερού για εφαρμογές ψύξης. 
 3. Ανάλογα με τον τρόπο κατασκευής διακρίνονται σε: Monoblock, όπου συμπιεστής, ανεμιστήρες, εναλλάκτης θερμότητας και λοιπά εξαρτήματα είναι τοποθετημένα σε μια ενιαία εξωτερική μονάδα. Split, που αποτελείται από δυο μονάδες εξωτερική και εσωτερική. 
 4. Ανάλογα με την παροχή ρεύματος διακρίνονται σε: Μονοφασικές (230V) Τριφασικές (400V) 
 5. Ανάλογα με την τεχνολογία του συμπιεστή διακρίνονται σε: Inverter (μεταβαλλόμενη ισχύ αναλόγως τη ζήτηση) On-off (σταθερής ισχύος).ΑΡΧΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Πόσοι τύποι αντλιών θερμότητας υπάρχουν;
Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Login-iconLogin
active³ 5.4 · IPS κατασκευή ιστοσελίδων · Όροι χρήσης